Samuel Morse Pavilion

TWAJ_1.rvt_2014-Dec-20_08-58-06PM-000_%7B3D%7DTWAJ_1.rvt_2014-Dec-20_08-32-38PM-000_{3D} TWAJ_1.rvt_2014-Dec-20_08-31-58PM-000_{3D} TWAJ_1.rvt_2014-Dec-20_08-31-18PM-000_{3D} TWAJ_1.rvt_2014-Dec-20_08-19-55PM-000_{3D} IMG_0999 TWAJ_1.rvt_2014-Dec-20_08-14-01PM-000_{3D}

The Samuel Morse Pavilion was part of a final assignment in an undergraduate course which introduced AutoDesk Revit, an architecture software popular in the architecture and construction industry. The software is known to be useful in design-build firms, which often specialize in planning the structural, mechanical, and electrical systems after the architectural blueprints have been drafted. The exterior shell was made using ‘Conceptual Massing’, which is a ‘sandbox’ feature in Revit that allows the creation of many different unusual shapes. After a mass is formed, walls and windows can then be placed onto the form’s skin.

site

The purpose of the conceptual building was to act as both a monument to a great American inventor, as well as a place for work. The idea behind the shape was that the plan view would have two major inter-acting petal shapes, connected by a curtain wall atrium. The staggered windows on the shell signify Samuel Morse’s contributions in developing the telegraph, and the fluidity of the Pavilion’s shape represent Morse’s love of nature and art, as he was also known as an accomplished painter.

2014, Nicholas Garaycochea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s